Hoe de harde schijf en MFT schoon te vegen om herstel van verwijderde bestanden te voorkomen

Softwareherstel heeft een lange weg afgelegd en herstelsoftware die bestanden kan herstellen van opslagapparaten of harde schijven, zelfs als deze volledig is geformatteerd. We hebben persoonlijk verschillende software voor gegevensherstel beoordeeld en ja, ze werken, ook al is het maar gedeeltelijk. In dit bericht zullen we zien hoe het werkt en hoe u uw harde schijf, inclusief de MFT, kunt wissen om herstel van verwijderde bestanden te voorkomen.

Wat is de Master File Table (MFT)

De Master File Table is specifiek voor NTFS, dat is als een logboek. Het houdt een record bij van alle bestanden die beschikbaar zijn op dat opslagapparaat. Afgezien hiervan wordt andere informatie, zoals de grootte, tijd- en datumstempels, machtigingen en gegevensinhoud, opgeslagen in MFT. Naarmate er steeds meer bestanden worden toegevoegd, wordt het volume steeds groter. Het is de belangrijkste reden waarom OS een deel van de opslag reserveert, wat minder is dan de totale beschikbare ruimte.

Wanneer een bestand wordt verwijderd, bestaat de vermelding nog steeds, en dat geldt ook voor het bestand. In MFT is de vermelding voor het bestand echter gemarkeerd als gratis. Dus als er een nieuw bestand binnenkomt, kan de plaats worden hergebruikt. Tot die tijd zijn de gegevens er zoals ze zijn, en zo werkt herstelsoftware. Ze zullen naar de MFT-tabel kijken en u de verwijderde bestanden laten zien, en u deze ook laten herstellen.

Hoe de harde schijf en MFT schoon te vegen

Dus nu u weet hoe het werkt, zijn er twee manieren om herstel te voorkomen. U kunt uw harde schijf volledig schoonvegen met behulp van veilige verwijderingssoftware, zodat de MFT-tabel uiteindelijk niets te onthullen heeft. De tweede manier is als u de verwijderde bestandsgegevens met iets anders kunt overschrijven. Dus zelfs als de MFT de bestandslocatie heeft, zijn de gegevens ongeldig.

Laten we eens kijken naar twee gratis software die u hierbij kan helpen. Hoewel u deze bewerkingen vaak kunt uitvoeren, zal dit op een SSD waarschijnlijk de levensduur van SSD verkorten.

1] Cyrobo Voorkom herstel

Hoe harde schijven schoon te maken om herstel van verwijderde bestanden te voorkomen

De interface is ongecompliceerd. Start de software en het zal de partities detecteren die op de computer zijn aangesloten.

 • Selecteer de partitie waarvoor u de anti-herstelbewerkingen wilt uitvoeren.
 • In het volgende scherm kun je een optie kiezen om gegevens te overschrijven met spaties, willekeurig teken, willekeurig getal, speciale technische tekens.
 • Vervolgens moet u het type beveiliging kiezen, maar aangezien dit een gratis versie is, kunt u dit niet. Dus klik op Volgende.
 • Ten slotte kunt u ervoor kiezen om het percentage vrije schijf van MFT-tabellen op te schonen dat moet worden overschreven. 100% wordt aanbevolen.
 • Plaats dit, de software zoekt naar verwijderde bestanden, overschrijft deze en wist ook de MFT-vermeldingen.

De hoeveelheid tijd die nodig is om dit te voltooien, is afhankelijk van de snelheid van de harde schijf. Het duurde ongeveer 50 minuten op mijn harde schijf voor één keer overschrijven.

Overschrijven van bestanden met Prevent Recovery

Download de gratis versie van Prevent Recovery. Het biedt aan om te wissen met behulp van MFT-gegevens en heeft geen beperking. De Pro-versie biedt een beter beveiligingsalgoritme om bestanden te verwijderen, een betere interface en prioriteitsondersteuning. De software beweert dat ze 12 beveiligingsalgoritmen gebruiken om ervoor te zorgen dat zelfs beveiligingsdiensten het moeilijk vinden om gegevens van een bestaande schijf te herstellen.

2] CCleaner Wipe MFT Free Space

CCleaner biedt dezelfde functie maar met een andere aanpak. De eerste benadering is samen met de schoonmaakoperatie en de tweede is een speciale Wipe Free Space-tool.

Wis vrije ruimte-schijven

Wanneer u dit instelt, blijft CCleaner bestanden permanent verwijderen met behulp van de MFT-vrije-ruimtetechniek telkens wanneer u een bestand verwijdert.

Hoe de harde schijf en MFT schoon te vegen

 • Open CCleaner en ga naar Opties> Instellingen> Vrije schijfruimte wissen
 • Selecteer het station waarvoor u elke keer dat u bestanden verwijdert, wilt uitvoeren
 • Vink het vakje Wipe MFT Free Space aan

Ruitenwisser

Dit is handig als u uw pc aan iemand anders overhandigt of als u de bovenstaande optie niet eerder heeft ingeschakeld.

CCleaner Wiipe Free Space Drive

 • Ga naar Tools> Drive Wiper
 • Selecteer Alleen vrije ruimte onder Wissen
 • Kies het type beveiligingsopschoning, dit kan een keer tot vijfendertig keer zijn.
 • Selecteer een of meer stations
 • Klik vervolgens op Wipe om het proces een kickstart te geven.

Het beste van het gebruik van de tools is dat u deze op een bestaande harde schijf kunt gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u uw gegevens verliest. Omdat het alleen overschrijft wat gratis is, is de rest van de gegevens veilig.

Werkt het verwijderen van de hoofdbestandstabel?

Het is een moeilijke vraag, want het gaat er echt om welk beveiligingsalgoritme is gebruikt om gegevens te wissen. Er is geavanceerde software die gegevens kan ophalen, zelfs als u ze een keer hebt gewist, of het algoritme kan breken dat werd gebruikt om de gegevens te wissen. We hebben het getest met herstelsoftware die ik vaak gebruik om herstel te testen, en ik had het zien werken. Deze keer kon het echter geen gegevens herstellen tijdens het scannen.

Resultaat van Cyrobo Prevent Recovery

Cyrobo Prevent Recovery Resultaat

We zagen honderden bestanden in de tijdelijke map en de Prullenbak, maar geen van deze kon worden bekeken na het herstel. De geavanceerde scan kon geen enkel bestand herstellen, maar het onthulde hier en daar bestandsnamen.

CCleaner Wipe MFT Free Space-resultaat

CCleaner-resultaat met behulp van Recovery

De resultaten van CCleaner waar we de Wipe Driv e-functie (alleen vrije ruimte) gebruikten, waren interessant. Het enige dat we konden zien, waren tonnen bestanden met de naam ZZZZ in zowel snelle als geavanceerde scan. Het lijkt erop dat CCleaner het veel beter heeft gedaan in vergelijking met Cyrobo Prevent Recovery.

Ik denk dat het goed is voor consumenten om dit soort opties te hebben. Sommige OEM's bundelen software om hun schijven schoon te vegen, maar als je het moeilijk vindt om te vertrouwen, gebruik dan een van deze. Als het belangrijk is, zou ik ook aanraden om professionele software te zoeken.

Gerelateerd lezen: File Shredder-software.

Hoe harde schijven schoon te maken om herstel van verwijderde bestanden te voorkomen