Wat is Full HD - Verschil tussen HD Ready en Full HD-resolutie

Het onderzoeken van het juiste apparaat kan een hele opgave zijn, vooral als je wordt gebombardeerd met termen als Full HD, HD ready, 4K Ultra HD en meer. Wat betekenen deze letters? Maak u geen zorgen als u het niet weet! In dit artikel wordt uitgelegd wat Full HD is en wat het verschil is tussen HD Ready en F ull HD-resolutie .

HD Ready en Full HD-resolutie

High Definition of HD, de nieuwe gouden standaard voor beeldresolutie wordt vaak door elkaar gebruikt met 'Full HD' om de beeldresolutie van een product te beschrijven, maar het heeft alleen maar tot verwarring geleid. Laten we proberen dit op te lossen. Het concept van HD heeft het niveau van visuele details en helderheid die we van onze schermen gewend zijn, volledig veranderd.

Wat is Full HD

Full HD is een term die wordt gebruikt om de resolutie van het tv-scherm aan te duiden. Het betekent in feite een afbeelding met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De meting van het aantal pixels wordt gedaan door de hoogte en breedte te schatten. Dus als een beeldscherm zoals een tv een resolutie van 1920 x 1080p heeft, betekent dit dat de hoogte 1080 pixels en de breedte 1920 pixels is en dat het totale aantal pixels dat deze resolutie kan bevatten 1920 x 1080 = 2073600 pixels is. Hoe groter het aantal pixels, hoe beter de beeldkwaliteit, aangezien het aantal pixels samen een beeld op de tv vormen. Deze resolutie wordt vaak gezien op breedbeeld-tv's of monitoren met een beeldverhouding van 16: 9.

Aan de bovenkant van het spectrum is er Ultra HD (UHD of 4K). Deze beeldresolutie is groter, scherper en duidelijker dan zelfs 1080p. De Ultra HD-beeldresolutie is echter nog niet algemeen aanvaard. Waarom? Hoewel in technische termen "4K" een horizontale resolutie betekent van pixels met 4096 pixels, is er geen verticale resolutie voor gespecificeerd. Dus Ultra HD-tv's zijn technisch gezien geen 4K.

Lezen : 4K versus HDR versus Dolby Vision.

Verschil tussen HD Ready en Full HD-resolutie

Het belangrijkste verschil tussen HD Ready-resolutie en Full HD-resolutie heeft betrekking op de werkelijke beeldgrootte. HD kan verwijzen naar 720p of 1080p, maar Full HD kan alleen verwijzen naar 1080p. Aan de andere kant verwijst de uitdrukking HD Ready naar slechts 720p. Dus als de term 'HD Ready' wordt gebruikt om een ‚Äč‚Äčtelevisie of monitor / laptop / pc te beschrijven, betekent dit dat het apparaat een beeldresolutie van 720p heeft. De term 'HD' kan ook worden gebruikt. Als zodanig bevat de HD Ready-beeldresolutie 720 lijnen pixels langs de verticale as en 1.280 lijnen pixels langs de horizontale as, waardoor de afbeelding 720 pixels hoog en 1.280 pixels breed is.

Dit resulteert in een totaal aantal pixels van 921.600, de laagste beeldresolutie die als high definition kan worden beschouwd.

Aan de andere kant betekent Full HD-resolutie 1080p hoog (hoogte) en 1920 pixels breed. Dit resulteert in een totaal aantal pixels van in totaal ongeveer 2 miljoen pixels.

Hoe meer pixels er in een afbeelding zijn, hoe beter, omdat meer pixels in elk gebied ervoor zorgen dat een afbeelding weinig tot geen zichtbare pixels bevat (ook wel een retina-display genoemd), waardoor de visuele details en helderheid scherper zijn. In een retina-display zijn er meer pixels in een specifiek gebied dan individueel kan worden gezien door het menselijk oog.

'Full HD'-resolutie