Wijzig de schermresolutie, kleurkalibratie in Windows 10

Het is erg belangrijk om de juiste schermresolutie- instellingen op uw Windows-pc te hebben, omdat dit een betere weergave van inhoud en de helderheid van afbeeldingen mogelijk maakt. Hoe hoger de resolutie, des te scherper zijn de afbeeldingen en inhoud op uw pc. Hoewel Windows zijn eigen standaardschaalinstellingen en kleuren heeft voor elk beeldscherm op uw pc, die meestal het beste zijn voor uw systeem, kunt u dit altijd aanpassen aan uw eigen voorkeuren.

Wijzig de schermresolutie op Windows 10

In dit bericht zullen we leren hoe u de schermresolutie, kleurkalibratie, ClearType-tekst, beeldschermadapter, tekstgrootte en andere beeldscherminstellingen in Windows 10 kunt wijzigen . Het aanpassen van de schermresolutie is eenvoudig, en u kunt de schermresolutie-instellingen openen via Weergave-instellingen :

  1. Open instellingen
  2. Klik op Systeeminstellingen
  3. Selecteer Weergave aan de linkerkant
  4. Scroll naar beneden tot je Schermresolutie ziet
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de gewenste schermresolutie.

Laten we dit in meer detail bekijken.

Ga naar uw bureaublad, klik met de rechtermuisknop en ga naar Beeldscherminstellingen .schermresolutie-instellingen

Het volgende paneel wordt geopend. Hier kunt u de grootte van tekst, apps en andere items aanpassen en ook de oriƫntatie wijzigen. Om de resolutie-instellingen te wijzigen, bladert u door dit venster en selecteert u het vervolgkeuzemenu voor Schermresolutie .

Wijzig de schermresolutie op Windows 10

1920 x 1080 is de aanbevolen schermresolutie voor mijn pc. Het kan voor jou anders zijn.

Het kan echter zijn dat u wijzigingen wilt aanbrengen als u wilt dat de items op uw pc groter lijken. Houd er rekening mee dat hoe lager de resolutie is, hoe groter de inhoud is die op uw scherm wordt weergegeven. Selecteer uit de beschikbare opties in het vervolgkeuzemenu de gewenste optie en klik op Toepassen.

Als dit niet de optimale instelling is voor uw systeem, ziet u een melding van optimale resolutie zoals deze.

optimale resolutie

U kunt de melding negeren en uw wijzigingen in de schermresolutie bevestigen door op Bewaar de wijzigingen te klikken . of u kunt een andere schermresolutie selecteren. U krijgt slechts 15 seconden om de wijzigingen te bevestigen, anders keert het terug naar de standaardweergave-instellingen.

beeldscherminstellingen

Terwijl u hier in het instellingenpaneel Geavanceerde weergave bent, kunt u ook de volgende instellingen wijzigen:

Wijzig kleurkalibratie in Windows 10

U kunt uw beeldscherm ook kalibreren. Zoek naar Kleurkalibratie in de zoekbalk van Instellingen en klik op de optie Weergavekleur kalibreren .

windows 10 kleurkalibratie

Hierdoor wordt de kleurkalibratiewizard geopend, waar u alleen de instructies hoeft te volgen en de instellingen hoeft aan te passen. U komt dan in een hieronder weergegeven venster waar u kunt aanpassen hoe de kleuren op uw scherm verschijnen door de rode, blauwe en groene schuifregelaars te verplaatsen.

Kalibreer ClearType-tekst in Windows 10

Maak de tekst op uw pc duidelijker door dit kleine vakje aan te vinken onder de sectie Tekst wissen.

tekst tuner

Zoek naar ClearType-tekst in de zoekbalk van Instellingen en klik op de optie ClearType-tekst aanpassen .

Hierdoor wordt de Text Tuner geopend, waar u de instructies moet volgen en op de knop 'Volgende' moet blijven klikken om de tekst op uw monitor af te stemmen.

Verwante leest:

  1. Verbeteringen in DPI-schaalvergroting in Windows 10
  2. Schakel Nachtlampje in of uit in Windows 10.
Verander de schermresolutie