Comprimeer bestanden, mappen en stations in Windows om schijfruimte vrij te maken

Om schijfruimte te besparen, kunt u met het besturingssysteem Windows 10/8/7 bestanden en mappen comprimeren. Wanneer u een bestand comprimeert met de functie Bestandscompressie van Windows, worden de gegevens gecomprimeerd met behulp van een algoritme en opnieuw geschreven om minder ruimte in te nemen. Wanneer u dat bestand opnieuw opent, moeten de gegevens eerst opnieuw worden uitgepakt voordat u er toegang toe hebt. Het lezen van gecomprimeerde bestanden kost dus meer tijd en verbruikt ook rekenkracht.

In Windows 7 is de optie Oude bestanden comprimeren verwijderd uit het hulpprogramma Schijfopruiming. Dit is vermoedelijk gedaan sinds; nu zijn grote harde schijven gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar. Bovendien kostte het comprimeren van bestanden veel tijd en vertraagde het daarom het opschonen van de schijf. Windows heeft geen manier gehad om te weten welke bestanden het aan het comprimeren en comprimeren was, die allemaal gedurende een bepaalde periode niet waren geopend. Dit was niet goed, omdat dit vaak de prestaties zou kunnen beïnvloeden. Deze optie is daarom verwijderd uit het hulpprogramma voor het opschonen van schijven.

In deze dagen met grote en goedkope harde schijven, kiezen velen van ons er misschien niet voor om deze functie te gebruiken - in plaats daarvan geven ze de voorkeur aan andere manieren om schijfruimte vrij te maken of door CCleaner, Quick Clean te gebruiken of een aantal goede gratis rommelopruimers te gebruiken. Maar mocht u bestanden willen comprimeren, dan is dit hoe u het kunt doen.

Hoe een bestand of map te comprimeren

Om een ​​bestand of map te comprimeren, klikt u met de rechtermuisknop op en het bestand of de map en selecteert u onder het tabblad Algemeen Geavanceerd.

Vink hier de optie aan om inhoud te comprimeren om schijfruimte te besparen en klik op Toepassen / OK. Windows begint de inhoud te comprimeren. U kunt vervolgens gecodeerde of gecomprimeerde bestandsnamen in kleur weergeven als u dat wilt.

Hoe een schijf te comprimeren

Om een ​​volledige schijf te comprimeren, klikt u met de rechtermuisknop op de schijf en vinkt u onder het tabblad Algemeen de optie aan om deze schijf te comprimeren om schijfruimte te besparen. Klik op Toepassen / OK.

Hoewel dit nu misschien niet op ons van toepassing is, is het goed om te weten dat u de inhoud alleen op een NTFS-partitie kunt comprimeren. U zult de knop Geavanceerd niet zien als u zich niet op een NTFS-schijf bevindt.

Bestandscompressiegedrag

  • Als u een bestand van een VERSCHILLEND NTFS-station naar een gecomprimeerde map verplaatst, wordt het ook gecomprimeerd.
  • Als u een bestand van DEZELFDE NTFS-schijf naar een gecomprimeerde map verplaatst, behoudt het bestand zijn oorspronkelijke staat, gecomprimeerd of niet-gecomprimeerd.

Houd er rekening mee dat bestanden en mappen die zijn gecomprimeerd met NTFS-compressie niet kunnen worden gecodeerd. U kunt een bestand dat al een keer is gecomprimeerd, niet meer comprimeren. Het zal sowieso niet veel helpen.

Comprimeer de systeemschijf niet

Een gouden regel! Comprimeer de C-schijf of de systeemschijf nooit. Systeemschijfcompressie kan veel problemen veroorzaken, waaronder het mislukken van de installatie van stuurprogramma's. En zelfs als u toch besluit om de systeemschijf te comprimeren, comprimeer dan NIET de hoofdmap en NIET de Windows-map. Als u dit wel doet, kan uw Windows-computer zelfs niet meer opstarten!

Onlangs kwam het dochtertje van mijn buurman me naar me toe rennen en vertelde hoe ze de C-schijf op de computer van haar vader had gecomprimeerd om ruimte te besparen - en hoe de computer nu niet opstartte. Nou, haar vader leerde het meteen weten, en ze besloten Windows opnieuw te installeren ...

Maar mocht u dit probleem tegenkomen, dan kunt u morgen terugkomen om erachter te komen wat u moet doen als u merkt dat uw Windows-computer niet opstart omdat u de systeemschijf hebt gecomprimeerd.