Wat is een browsersandbox? Hoe te gebruiken of uit te schakelen?

De meeste gangbare browsers hebben hun eigen sandboxen om uw computer veiliger te houden. In dit bericht wordt gekeken naar wat een browsersandbox is , hoe u deze kunt gebruiken of deze volledig kunt uitschakelen in Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox.

Wat is een browsersandbox?

Browser Sandbox

Met een zandbak kunnen uw kinderen met zand spelen zonder dat het zand zich overal in uw tuin verspreidt. Dit komt doordat het zand is ingesloten in een bak met hoge wanden. Hetzelfde gebeurt met sandboxen in computers. Als u uw nieuwe app of iets anders wilt testen zonder de hele computer te bederven, kunt u een sandbox bouwen met de Windows 10 Sandbox-functie of met behulp van tools van derden. U kunt vervolgens uw app in de sandbox installeren en deze controleren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de computer kapot gaat.

Browsers - de meeste - hebben al een sandbox om uw computer beter te beschermen. Het idee van browsersandboxen is om uw computer te beschermen tegen de bijwerkingen van browsen. Zelfs de beste websites kunnen zonder hun medeweten schadelijke code hosten. Wat er dus gebeurt, is dat als een website kwaadaardige code downloadt, deze wordt gedownload naar het sandboxgedeelte van de computer. Wanneer de sandbox wordt gesloten, wordt alles erin gewist, inclusief de schadelijke code.

Firefox Sandbox

Firefox voert niet-vertrouwde code uit in een sandbox, zodat de computer beschermd blijft voor het geval er iets kwaadaardigs gebeurt. Firefox bestaat uit twee delen: het ene is de bovenliggende en de andere zijn onderliggende processen. Tijdens het werken op internet worden niet-vertrouwde processen uitgevoerd in de Firefox-sandbox. Dit helpt bij het beheersen van de besmetting voor het geval die er is. Terwijl de onderliggende processen in Sandbox worden uitgevoerd, fungeert het bovenliggende gedeelte als bemiddelaar tussen het onderliggende proces en de rest van de computerbronnen.

Gebruikers kunnen het sandboxniveau in Firefox wijzigen om het strenger of eenvoudiger te maken. Bij 0 is Firefox het minst beperkend; niveau 2 is gebalanceerd en actueel; niveau 3 zal zeer restrictief zijn. Om te zien welk niveau Firefox gebruikt, typt u het volgende in de adresbalk en drukt u op Enter:

about: config

Het laadt de Firefox-configureerbare variabelen op de pagina. Dat is gebeurd, druk op CTRL + F nadat je de cursor ergens op de configuratiepagina hebt geplaatst. Voer in het vak Zoeken de volgende code in en druk op de Enter-toets:

security.sandbox.content.level

De waarde die door de functie wordt geretourneerd, is het huidige niveau van sandboxing dat door Firefox wordt gebruikt.

Chromium Browser Sandbox

Chromium wordt gebruikt door zowel Microsoft Edge- als Google Chrome-browsers. In principe werkt hun sandbox ook zoals hierboven uitgelegd in de Firefox-sectie.

Er zijn twee delen: het makelaarsproces en het doelproces. Het browserproces is het makelaarsproces, terwijl de onderliggende processen doelprocessen worden genoemd. Alle codes die door de doelprocessen worden uitgevoerd, worden in de sandbox uitgevoerd. Het andere deel wordt het makelaarsproces genoemd omdat het werkt tussen het onderliggende proces en andere computerbronnen om de onderliggende processen te voorzien van de middelen die ze nodig hebben.

In Windows 10 Pro en hogere edities kunt u Windows Sandbox gebruiken om Microsoft Edge uit te voeren.

Hoe Google Chrome Sandbox uitschakelen?

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram om de Google Chrome Sandbox uit te schakelen. Klik op Eigenschappen en vervolgens op het tabblad Snelkoppeling in het dialoogvenster dat verschijnt.

Voeg het volgende toe aan het app-pad dat wordt weergegeven in het doel:

--geen-sandbox

Voortaan wordt Chrome zonder sandbox geladen wanneer u op het Chrome-pictogram klikt.

Microsoft Edge gebruiken in de sandbox

Wanneer u de Windows 10 Sandbox start, krijgt u een nieuw bureaublad met alleen de Prullenbak en de Edge-snelkoppeling. Het toont het Startmenu en andere pictogrammen, maar ze werken niet echt in dit sandbox-besturingssysteem. U kunt ze openen in het hoofdvenster van Windows 10 in plaats van Windows 10 in de sandbox.

U kunt Edge starten vanuit deze sandbox-Windows 10-omgeving om te browsen met maximale beveiliging. Zodra u de sandbox sluit, nadat u een tijdje aan Edge hebt gewerkt, kan niemand meer traceren wat u op internet hebt gedaan. Uw internetprovider kan een logboek maken van wat u hebt gedaan, maar niemand kan de activiteiten controleren die u hebt uitgevoerd met Edge in de sandbox.

Net als bij andere gegevens, als een website malware naar uw systeem downloadt, verdwijnt ook de malware wanneer u de sandbox sluit.

Opmerkingen:

  1. Het gebruik van een sandbox-omgeving voor browsers maakt het niet 100% veilig. Het komt voor dat sommige delen van de browser buiten de sandbox vallen, vooral als ze nog steeds Flash- en ActiveX-elementen gebruiken. Deze kunnen worden aangetast en vervolgens hebben de cybercriminelen toegang tot uw computers.
  2. U kunt ook een sandbox maken met tools van derden, zoals Sandboxie, als u Edge niet maar een andere browser wilt gebruiken. U hoeft alleen het sandbox-programma dat u gebruikt aan te zetten en wanneer de sandbox is gemaakt, kunt u de browsers daar installeren. Weet dat het sluiten van de sandbox alle inhoud van de sandbox zal wissen. Dus als u Firefox opnieuw in een sandbox wilt gebruiken, moet u een sandbox maken en deze opnieuw installeren.

Het bovenstaande legt uit wat browsersandbox is en hoe u deze kunt gebruiken en uitschakelen. Laat ons uw mening en idee├źn weten met betrekking tot browsersandbox en beveiliging door hieronder een opmerking te plaatsen.

Browser Sandbox