Hoe de CPU Core Parking-functie in Windows 10 in of uit te schakelen

Core Parking is een functie die dynamisch een set processors selecteert die inactief moeten blijven en geen threads uitvoeren op basis van het huidige energiebeleid en hun recente gebruik. Dit verlaagt het energieverbruik en dus ook het warmte- en stroomverbruik. In Windows 10/8/7 moeten we normaal gesproken handmatig registervermeldingen bewerken om deze functie in of uit te schakelen, en het vereist opnieuw opstarten.

De toestand van individuele geparkeerde kernen kan worden bekeken in Resource Monitor onder het tabblad CPU, aan de rechterkant.

beeld

Als je een nieuwe multicore Intel CPU zoals i7 gebruikt, zul je merken dat sommige cores zijn gemarkeerd als geparkeerd. Dit is een nieuwe functie van Windows OS en helpt bij het optimaliseren van het energieverbruik van uw CPU.

Soms kun je, door de Core-parking aan te passen aan de prestaties van de pc, zelfs micro-shutters verminderen die optreden bij het spelen van een game of bij het gebruik van een resource-zwaar. Deze nieuwe functie van Windows beheert Core-parkeren goed, maar als u wilt, kunt u het aanpassen aan uw vereisten. Core-verpakking op Windows 10/8/7 is nu redelijk goed, maar door aan te passen aan uw behoeften, kan het nog beter worden.

Schakel Core Parking in of uit in Windows 10

Er zijn twee hulpprogramma's die u kunnen helpen:

  1. Park Controle
  2. Beheer geparkeerde CPU's.

1] Park Control

Met behulp van Park Control Utility beheren we ons Core Parking-percentage in plaats van het register aan te passen of opnieuw op te starten. Het is een heel eenvoudige tool die niet veel uitleg nodig heeft. Onthoud dat deze tool alleen werkt op processors van de nieuwe generatie, zoals Intel's I-serie of AMD Bulldozer-platform. Wanneer u deze voor het eerst opent, krijgt u een waarschuwing over de toepassing.

1

Zorg ervoor dat u een back-up maakt van uw energieconfiguratie.

Open hiervoor een opdrachtprompt en typ:

powercfg.exe -qh> mijnbackup.txt

Zodra u op "Ja" klikt, gaat u naar de applicatie.

beeld

Hier kunt u het energiebeheerschema kiezen. Vervolgens kunt u onder "CPU Parking" voor "On AC" of "On Battery" op "Enable" klikken om het in te schakelen en het% van de kern dat u wilt inschakelen invoeren. Als u klaar bent, klikt u op “Toepassen” en klikt u op “OK”. Nu kunt u naar Resource Monitor gaan en op het tabblad CPU klikken om te controleren of Core Parking is ingeschakeld. U kunt de applicatie hier downloaden .

2] Beheer geparkeerde CPU's

Met dit hulpprogramma kunt u eenvoudig kernparkeren voor uw CPU in- of uitschakelen. Start de tool en klik op Status controleren. Core parking is mogelijk niet ingeschakeld voor alle CPU's, ook al kan de registerwaarde aangeven dat de cores geparkeerd zijn. Vanaf nu kunt u op de knoppen "Alles parkeren" of "Alles uitparkeren" drukken om parkeren in of uit te schakelen. U kunt het hier downloaden .

Als u op zoek bent naar een hotfix die de Core Parking-functie selectief uitschakelt in Windows 7 of Windows Server 2008 R2, gaat u naar KB2646060.

Ik kan niet genoeg benadrukken - doe het op eigen risico - en dat ook als je weet wat je doet. En maak een systeemherstelpunt voordat u wijzigingen aanbrengt, zodat u deze indien nodig kunt herstellen.

Lees het volgende : Wat is processoraffiniteit en hoe u processoraffiniteit instelt op Windows 10.