Hoe Windows 10 pc te gebruiken - Basishandleiding en tips voor beginners

Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers die net zijn begonnen met het gebruik van Windows 10 OS en zal ook de senioren helpen die mogelijk nieuw zijn op de pc. Het laat u zien hoe u Windows 10 gebruikt - van hoe u zich aanmeldt tot hoe u uw pc afsluit. Windows 10 is ongetwijfeld een beetje anders dan de eerdere versies van Windows, zeker voor de absolute beginners. Als ik de absolute beginners zeg, bedoel ik de nieuwe pc-gebruikers en de oma's en opa's die misschien net met de computer zijn begonnen. In dit bericht zal ik enkele basistips delen voor het gebruik van Windows 10.

Lezen : Een nieuwe Windows 10-computer instellen en configureren.

Hoe Windows 10 pc te gebruiken

Je moet er altijd voor zorgen dat de batterij van je laptop goed is opgeladen, zodat je niet op het verkeerde moment zonder stroom komt te zitten. Als u een desktop gebruikt, zorg er dan voor dat u ook een batterijback-up gebruikt.

1] Aanmelden bij uw computer

Windows 10 blijft hangen op het inlogscherm

Wanneer u uw Windows 10-pc start door op de aan / uit-knop te drukken, ziet u een inlogscherm; De pc vraagt ​​u om het scherm te ontgrendelen en vervolgens in te loggen. U hoeft alleen maar op uw naam te klikken en uw wachtwoord in te typen (als u dit heeft ingesteld) om binnen te komen. Als de computer door verschillende gebruikers wordt gebruikt, vinkt u het onderste gedeelte aan. linkerhoek van het scherm en u krijgt de lijst met gebruikers op de pc.

Aan de rechterkant zie je enkele pictogrammen, beweeg erover met je muiscursor en je krijgt een idee van waar ze voor zijn.

Verder lezen : verschillende manieren om in te loggen bij Windows 10.

2] Bureaublad en startmenu

Basis Windows 10-tips voor beginners

(Klik op de afbeelding om de grotere versie te zien)

Nadat u zich heeft aangemeld, bevindt u zich op het bureaublad, het basisoverzicht van uw pc. U kunt vanaf hier al uw bestanden, mappen en toepassingen openen. U ziet enkele pictogrammen en de taakbalk onder aan het scherm met nog meer pictogrammen en de Start-knop in de uiterste linkerhoek.

Om een ​​van uw toepassingen of programma's op de pc te openen, moet u het menu Start gebruiken . Klik gewoon op de Start-knop in de linkerbenedenhoek van uw scherm en er verschijnt een venster met al uw apps, games en programma's die op de pc zijn geïnstalleerd. Selecteer elke gewenste app en open deze. Alle apps zijn hier alfabetisch gecategoriseerd en het is dus heel gemakkelijk om een ​​app te vinden.

Speel een beetje rond om het onder de knie te krijgen.

Verder lezen : het startmenu aanpassen.

3] Windows Verkenner

Dit is de bestandsbeheerder van uw computer waarmee u al uw bestanden, gegevens, afbeeldingen en mappen kunt openen. Om uw bestanden en mappen op de pc te openen, moet u via Verkenner gaan.

U kunt de sneltoets Ctrl + E gebruiken om de bestandsverkenner te openen of u kunt op het pictogram in uw taakbalk klikken.

Zodra de bestandsverkenner is geopend, kunt u dubbelklikken op een map om deze te openen.

Lees meer : Explorer-tips en -trucs.

4] Hoe pictogrammen er groter uitzien in Verkenner

Hoe Windows 10 pc te gebruiken

U kunt de mappictogrammen in een lijstvorm of in een rastervorm bekijken. Bovendien zijn de pictogrammen in het rastervorm standaard klein van formaat. U kunt ze echter gemakkelijk bekijken als middelgrote pictogrammen, grote pictogrammen of extra grote pictogrammen.

Klik gewoon op het tabblad Weergave in het menu lint hierboven en selecteer de gewenste grootte.

Lezen : Knippen of kopiëren en plakken met toetsenbord of muis.

5] Hoe u uw bestanden kunt vinden op een Windows 10 pc

Een van de meest voorkomende problemen is dat we vaak vergeten welk specifiek bestand in welke map is opgeslagen. Dus ook daar hebben we een heel simpele tip voor. U hoeft niet door de hele pc en documenten te bladeren om een ​​bepaald bestand te vinden. Zorg ervoor dat u de naam van dat bestand onthoudt en typ het in het zoekvak in de linker benedenhoek. Het systeem geeft automatisch de bestanden met overeenkomende namen weer en u kunt het gewenste bestand selecteren en openen.

6] Hoe Kladblok of Word-document te openen

Kladblok en Word zijn de twee meest gebruikte programma's om te schrijven. Er zijn veel manieren om een ​​tekstdocument of kladblok te openen op een Windows 10-pc; Ik noem hier de eenvoudigste manieren.

Typ Kladblok in de zoekbalk in de linkerbenedenhoek van uw pc, naast de Start-knop, en u ziet de resultaten. Klik op Kladblok om het te openen. Op deze manier kunt u elk programma openen.

Om programma's te openen, kunt u ook het Startmenu openen , omlaag scrollen naar W , op Windows-accessoires klikken en Kladblok selecteren .

Als u Kladblok vaak op uw pc gebruikt, is het altijd beter om het vast te pinnen in het Startmenu of de taakbalk voor snelle en gemakkelijke toegang.

Om het Kladblok in het Startmenu of de taakbalk vast te zetten, typ je gewoon Kladblok in het zoekvak, selecteer je het, klik je met de rechtermuisknop en selecteer je Aan Start vastmaken of Vastmaken aan taakbalk , en je bent klaar.

Eenmaal vastgemaakt, kunt u het rechtstreeks openen vanuit het Startmenu of de taakbalk.

Verwante leest : Kladblok-tips | Tips en trucs voor Word.

7] Hoe Cortana te gebruiken op een Windows 10-pc

Cortana is uw virtuele assistentie op Windows 10 pc. Ze helpt je bij het doen van klusjes op je pc. U kunt met haar praten, en zij zal u helpen. Om Cortana te openen, drukt u op Win + S. Klik op het microfoonpictogram en begin met bevelen. Je kunt ook geef je commando's typen als je niet wilt spreken. Geef gewoon commando's en kijk hoe ze magie doet.

Lezen : Cortana instellen en gebruiken.

8] Bureaubladpictogrammen te klein?

Zoals eerder vermeld, is deze post ook voor senioren, en bij hen is het gezichtsvermogen een probleem. Ze vinden de standaard bureaubladpictogrammen misschien te klein om te lezen, maar hoeven zich geen zorgen te maken; u kunt het formaat met slechts een paar klikken vergroten. Klik met de rechtermuisknop en klik op Weergeven en selecteer Grote pictogrammen. Dat is het! U ziet nu de vergrote pictogrammen op uw bureaublad.

Lezen : tips voor beginners om Windows te optimaliseren voor betere prestaties.

9] Tekst te klein?

Mogelijk wilt u ook de tekstgrootte op uw Windows 10-pc vergroten. Dit is weer heel eenvoudig en een kwestie van een paar klikken.

Klik met de rechtermuisknop en klik op Beeldscherminstellingen. Dit opent een nieuw venster. Klik op ' Wijzig de grootte van tekst, apps en andere items' en vergroot deze.

Lezen : Windows 10 sneller laten starten, uitvoeren en afsluiten.

10] Verbinding maken met internet

Als we een computer gebruiken, hebben we ook een internetverbinding nodig. Hoewel het vrij eenvoudig is om verbinding te maken met de WiFi- of Ethernet-verbinding, hebben absolute beginners misschien wat hulp nodig. Hoewel, als er thuis of op kantoor een wifi-verbinding is, de apparaten meestal al zijn verbonden, hoeft u zich geen zorgen te maken als u dit nog steeds handmatig moet doen.

Om een ​​internetverbinding op te zetten, gaat u naar de rechterbovenhoek van uw taakbalk; daar ziet u een netwerkpictogram - het kan een WFi- of een Ethernet-pictogram zijn. Klik erop en er wordt een klein venster geopend. Zoek uw netwerk en klik op Verbinden. Als uw wifi met een wachtwoord is beveiligd, wat zeker het geval zou zijn, heeft u een wachtwoord nodig om verbinding te maken. Uw WiFi-pictogram gaat branden als u de verbinding tot stand hebt gebracht. Als je een geel uitroepteken of een rood kruis met het wifi-pictogram ziet, is er een storing in de modem of wifi-verbinding. Zoek in dat geval technische hulp.

Lezen : Handleiding en hulpprogramma's voor het verwijderen van malware voor beginners.

11] Hoe op internet te surfen

Als uw pc nu is verbonden met internet, wilt u zeker op internet surfen. Daarvoor heeft u een browser op uw pc nodig. Microsoft Edge, de standaard Microsoft-browser, wordt op elke Windows 10-pc geïnstalleerd. Open het Startmenu door op het Windows-pictogram te drukken en op Microsoft Edge te klikken. Hiermee wordt de webbrowser geopend en kunt u op internet surfen.

Lezen : Edge-browsertips en -trucs.

12] Het afsluiten van de pc

Als u nu heeft geleerd hoe u de pc moet starten en gebruiken, moet u ook weten hoe u uw pc moet afsluiten. Er zijn weer heel wat manieren om je pc af te sluiten, maar ik heb de twee belangrijkste behandeld. Schakel de aan / uit-knop nooit rechtstreeks uit, u moet de pc op de juiste manier afsluiten voor een soepele werking.

1] Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop om het WinX-menu te openen.

Druk op Afsluiten of Afmelden en de opties voor Afmelden, Slaapstand, Afsluiten en Opnieuw opstarten zullen verschijnen. Klik op Afsluiten om de computer uit te schakelen.

2] U kunt ook op de knop Start klikken om het menu Start te openen. In de linkerbenedenhoek ziet u een aan / uit-knop.

Klik op die knop en je krijgt deze drie opties: Afsluiten, Opnieuw opstarten en Slaapstand. Klik op Afsluiten en wacht tot de pc is uitgeschakeld.

Lezen : Windows-probleemoplossingstips voor beginners.

Als u verder wilt lezen, zal deze Windows 10 Tips and Tricks-post u zeker interesseren. Bovendien zullen deze coole oneliner snelle tips voor een snellere manier van werken met Windows 10 u zeker interesseren. U kunt ook deze Windows 10-handleidingen voor beginners of deze snelstartgids voor Windows 10 van Microsoft downloaden. Als u een specifieke vraag in gedachten heeft, kunt u ernaar zoeken door hier te klikken.

Ik hoop dat dit beginners helpt. Als ik belangrijke punten heb gemist of als je nog vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter en we zullen proberen je te helpen.

Lees volgende : Hoe u een Windows 10-pc instelt voor senioren.

Basis Windows 10-tips voor beginners