Systeembestandscontrole sfc / scannow uitvoeren in Windows 10

De systeembestandscontrole of sfc.exe is een hulpprogramma in Microsoft Windows dat zich in de map C: \ Windows \ System32 bevindt. Met dit hulpprogramma kunnen gebruikers zoeken naar corrupte Windows-systeembestanden en deze herstellen. In dit bericht zullen we zien hoe u systeembestandscontrole kunt uitvoeren en ook hoe u SFC-logboeken kunt analyseren.

Voer systeembestandscontrole uit

In Windows 10/8/7 / Vista is de systeembestandscontrole geïntegreerd met Windows Resource Protection , dat registersleutels en mappen en kritieke systeembestanden beschermt. Als er wijzigingen worden gedetecteerd in een beveiligd systeembestand, wordt het gewijzigde bestand hersteld vanuit een in de cache opgeslagen kopie in de Windows-map zelf.

Dus als je op enig moment merkt dat je een aantal systeembestanden hebt gehackt of misschien wat tweaks hebt toegepast of systeembestanden hebt vervangen, misschien tijdens het aanpassen van je Windows, en je merkt nu dat je Windows niet goed werkt, dan wil je misschien overwegen het uitvoeren van dit hulpprogramma, voordat u een systeemherstel probeert. Om dit te doen, moet u eerst een verhoogd opdrachtpromptvenster openen.

Om de systeembestandscontrole uit te voeren in Windows 10/8/7, typt u cmd in het vak Zoekopdracht starten. Klik met de rechtermuisknop op cmd in het resultaat dat verschijnt en selecteer Uitvoeren als beheerder .

Als u de opdrachtprompt niet als beheerder uitvoert, ziet u een bericht:

U moet een beheerder zijn die een consolesessie uitvoert om het hulpprogramma sfc te gebruiken

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u dit doet.

Voer sfc / scannow uit

Voer systeembestandscontrole uit

Typ het volgende in het opdrachtpromptvenster dat wordt geopend en druk op Enter:

sfc / scannow

Het sfc-hulpprogramma zal een tijdje werken en als er beschadigingen worden gevonden, vervangt u deze bij het opnieuw opstarten.

Windows Resource Protection kan de gevraagde service niet uitvoeren of de reparatieservice starten

Systeembestandscontrole

Als u de systeembestandscontrole niet kunt starten en u in plaats daarvan de foutmelding " Windows Resource Protection kan de reparatieservice niet starten " krijgt, wilt u misschien controleren of uw Windows Modules Installer-service is uitgeschakeld. Typ hiervoor services.msc in de startzoekopdracht en druk op Enter. De status van deze service moet worden ingesteld op Handmatig.

Als alternatief kunt u ook ons ​​zeer nuttige freeware-hulpprogramma FixWin downloaden en op de knop System File Checker Utility klikken. Hierdoor wordt sfc.exe uitgevoerd.

Tijdens het uitvoeren van deze tool kunt u aan het einde van de scan een van deze berichten zien, waarvan sommige op fouten kunnen duiden: Ze kunnen zijn:

  1. Windows Resource Protection heeft geen integriteitsschendingen geconstateerd
  2. Windows Resource Protection heeft corrupte bestanden gevonden en met succes gerepareerd
  3. Windows Resource Protection heeft corrupte bestanden gevonden, maar kon sommige ervan niet herstellen
  4. Windows Resource Protection kan de gevraagde bewerking niet uitvoeren
  5. Systeembestandscontrole SFC kan een beschadigd ledenbestand niet repareren
  6. Windows Resource Protection heeft corrupte bestanden gevonden, maar kon sommige ervan niet herstellen
  7. Systeembestandscontrole werkt niet, werkt niet of kan niet worden gerepareerd
  8. Windows Resource Protection kan de reparatieservice niet starten.

Als dit gebeurt, kunt u proberen systeembestandscontrole uit te voeren in de veilige modus of de Windows Component Store repareren met DISM en kijken of het werkt.

Zie dit bericht als SFC niet werkt of niet zal worden uitgevoerd.

Lees eerst : DISM versus SFC? Wat moet ik als eerste uitvoeren op Windows 10?

Voer System File Checker offline of in de veilige modus of opstarttijd uit

Start gewoon op in Veilige modus en volg dezelfde procedure. Systeembestandscontrole wordt ook in de veilige modus uitgevoerd.

De / scanonce- en / scanboot- syntaxis zijn verwijderd na Windows XP en werken niet op Windows 8 en hoger.

Volg deze procedure als u systeembestandscontrole wilt uitvoeren in de veilige modus, opstarttijd of offline.

U kunt ook het programma sfc.exe gebruiken om u te helpen bij het oplossen van crashes die optreden in het gebruikersmodusgedeelte van Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 en Vista. Deze crashes kunnen te maken hebben met ontbrekende of beschadigde besturingssysteembestanden. Hiervoor heeft u wellicht toegang tot de logbestanden nodig.

Lezen : Een enkel bestand scannen en repareren met Systeembestandscontrole.

Hoe het SFC-logbestand te bekijken

Het programma sfc.exe schrijft de details van elke verificatiebewerking en elke reparatiebewerking naar het CBS.log- bestand. Elk sfc.exe programma-item in dit bestand heeft een [SR] -tag. Het CBS.log- bestand bevindt zich in de map % windir% \ Logs \ CBS .

U kunt naar [SR] -tags zoeken om SFC.exe-programma-items te vinden. Volg deze stappen om dit soort zoekopdracht uit te voeren en de resultaten naar een tekstbestand om te leiden:

Klik op Start, typ cmd in het vak Zoekopdracht starten, klik met de rechtermuisknop op cmd in de lijst met programma's en klik vervolgens op Als administrator uitvoeren.

Typ de volgende opdracht en druk op Enter:

findstr / c: "[SR]"% windir% \ logs \ cbs \ cbs.log> sfcdetails.txt

Het bestand sfcdetails.txt bevat de vermeldingen die worden geregistreerd telkens wanneer het programma SFC.exe op de computer wordt uitgevoerd.

Hoe de SFC-logboekvermeldingen te interpreteren:

Het programma sfc.exe verifieert bestanden in groepen van 100. Daarom zullen er veel groepen SFC.exe programma-items zijn. Elk item heeft het volgende formaat: datum tijd item_type details . Bezoek KB928228 voor meer informatie over hoe u moet interpreteren.

Ik hoop dat dit bericht je heeft geholpen.

Voer systeembestandscontrole uit