Wat is de WHQL-instelling van Windows 10 in het BIOS?

Sommige OEM's hebben een unieke functie in het BIOS - Windows 10 WHQL-instelling - waarmee iemand een bepaalde test kan uitvoeren als het om stuurprogramma's gaat. De instellingen lijken ook op een aantal MSI-moederborden te zijn geciteerd en hebben velen aan de verwarring overgelaten. In dit bericht lichten we deze specifieke instelling toe.

Windows 10 WHQL BIOS

Windows 10 WHQL-instelling in BIOS

De Windows 10 WHQL-instelling in het BIOS:

  1. Controleert op ondertekende stuurprogramma's tijdens het opstartproces
  2. Hiermee kunt u UEFI-ondersteuning inschakelen.

Voordat we het hebben over de instelling, laten we eerst wat meer weten over WHQL . Het staat voor Windows Hardware Quality Labs. Het programma bevestigt dat de stuurprogramma's compatibel zijn met de Windows-versie en is ook van toepassing op hardware.

Dus wat doet deze instelling in het BIOS? Er zijn twee mogelijke verklaringen.

1] Controleer tijdens het opstarten op ondertekende stuurprogramma's

De eerste mogelijke verklaring is om te controleren op compatibiliteit van hardwarestuurprogramma's. Als u dit in BIOS inschakelt, zal de computer een volledige test uitvoeren tijdens het opstarten, en als het stuurprogramma's vindt die niet volledig ondertekend zijn, zal het het opstartproces stoppen. Het BIOS kan geen interactie hebben met het opstartproces van een besturingssysteem. De UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) kan dit, en daarom kan het controleren of alle stuurprogramma's WHQL-gecertificeerd zijn. Het doet door de stuurprogramma's in het register te onderzoeken en de hardwaredatabase te compileren.

Het is het beste voor consumenten om deze optie niet te gebruiken, omdat het mogelijk is dat ze dergelijke stuurprogramma's hebben. Als je het per ongeluk hebt ingeschakeld, ga dan terug naar de BIOS-instellingen en kies iets anders of gebruik de standaardinstellingen.

2] Schakel volledige UEFI-ondersteuning in

De tweede mogelijkheid is dat deze of een vergelijkbare optie volledige UEFI-ondersteuning mogelijk maakt. Het mag alleen worden gebruikt als u een computer heeft die UEFI-gereed is. U kunt ervoor kiezen om het BIOS uit te schakelen en over te schakelen naar UEFI. Behalve dat u ervoor moet zorgen dat uw computer is voorbereid als u het dubbele besturingssysteem op uw computer zoals Linux gebruikt

Ik neem aan dat het geen globale setting is. Sommige OEM's lijken het te gebruiken, en het is alleen maar verwarrend. Nu UEFI echter mainstream is geworden, zullen OEM's dit niet gebruiken en in plaats daarvan BIOS of UEFI als opties hebben. Daar hopen we op.

Windows 10 WHQL BIOS