Kan de schermresolutie niet wijzigen in Windows 10

Vaak, meestal na een update naar Windows of de installatie van een nieuwe grafische kaart, is het mogelijk dat u de schermresolutie niet kunt aanpassen op uw pc met Windows 10. Soms zou u geen optie kunnen vinden om het scherm te wijzigen. resolutie omdat de vervolgkeuzelijst vastloopt of altijd terugkeert naar de oude resolutie. Erger nog, de monitor geeft niet de oorspronkelijke resolutie weer. In dit bericht heb ik het over hoe je het probleem kunt oplossen als je de schermresolutie in Windows 10 niet kunt wijzigen .

Laten we, voordat u begint, enkele basistips proberen. Open Instellingen waar u de schermresolutie kunt wijzigen. Ga naar Instellingen> Systeem> Scherm. Je zou een dropbox moeten zien onder het label Resolutie. Kijk of je het kunt veranderen in een resolutie waarvan je wilt dat het beter is dan dit. Soms, vanwege een probleem, wijzigen de beeldschermstuurprogramma's automatisch de schermresolutie. Als dit uw probleem niet oplost, kunnen we andere methoden proberen.

Wijzig de resolutie in Windows 10

Kan de schermresolutie niet wijzigen in Windows 10

De belangrijkste reden voor dit probleem is een verkeerde configuratie van het stuurprogramma. Soms zijn stuurprogramma's niet compatibel en kiezen ze een lagere resolutie om veilig te blijven. Dus laten we eerst het grafische stuurprogramma bijwerken of misschien terugdraaien naar de vorige versie.

Opmerking: probeer deze oplossing als alleen uw apps wazig zijn.

1] Grafische driver bijwerken of terugdraaien:

  • Open Apparaatbeheer (WIN + X + M)
  • Vouw beeldschermadapters uit en selecteer de daar vermelde GPU.
  • Noteer de OEM en het modelnummer en download de nieuwste driver van hun website.
  • Start het stuurprogramma dat u zojuist hebt gedownload en installeer het.
  • Als het een INF-bestand of een ander formaat is, kunt u met de rechtermuisknop op de CPU klikken en het stuurprogramma bijwerken.
  • Het zal u vragen om het INF-bestand te lokaliseren en het vervolgens te installeren.

Rollback Update GrphicsDriver in Windows 10

Als uw stuurprogramma al is bijgewerkt naar de nieuwste versie, kunt u proberen terug te gaan naar het oude stuurprogramma. Het is alleen mogelijk als u vóór de update een back-up van uw stuurprogramma heeft of u kunt er een vinden op de OEM-website.

2] Schakel GPU-schaling in

Als u een AMD grafische kaart of NVIDIA bezit, wilt u misschien de GPU-schaaloptie controleren. Hiermee kunt u het beeld schalen, zodat het zowel verticaal als horizontaal op het scherm past, dwz zonder zwarte randen.

AMD:

  • Open uw AMD Radeon-instellingen
  • Klik op 'Weergeven'
  • Zoek daar GPU-schaling en schakel het in

NVIDIA:

Open het NVIDIA-configuratiescherm. Hier heb je twee mogelijkheden:

a) Resolutie wijzigen of nieuwe resolutie maken: hier kunt u een aangepaste resolutie voor uw beeldscherm maken, maar de verversingssnelheid behouden.

Kan de schermresolutie niet wijzigen in Windows 10

U kunt testen voordat u afrondt. Dit is handig als u weet dat een bepaalde resolutie aanwezig was, maar de monitorresolutie nu niet wordt vermeld.

b) Bureaubladgrootte aanpassen: u kunt kiezen tussen volledig scherm, beeldverhouding of geen schaal. Schalen kan op GPU-niveau zijn of alleen monitoren. Hier is echter een kleine waarschuwing. Hoewel het mogelijk geen zichtbare tekenen vertoont tijdens normaal werk, inclusief het afspelen van video, kunt u merkbare vertraging zien bij het spelen van een videogame.

Verander de beeldverhouding in Windows 10 Display

Als uw probleem zich alleen tot een bepaalde app beperkt, wilt u deze misschien toegang geven tot GPU. Ga naar Instellingen> Systeem> Beeldscherm> Grafische instellingen.

Dit zijn de enige mogelijke oplossingen die we hebben opgemerkt wanneer Windows 10 u niet toestaat de resolutie van uw scherm te wijzigen. Soms blijft de resolutie hangen bij een lagere resolutie en is er geen manier om deze te herstellen. Als deze het probleem niet voor u oplossen, zou ik nog een laatste ding willen voorstellen voordat u Windows opnieuw installeert. Maak een nieuw account aan en kijk of het voor u werkt. Soms raken accounts beschadigd en kunnen profielen niet worden hersteld.

Laat ons weten of een van deze tips u heeft geholpen.

Herstellen Kan de schermresolutie niet wijzigen in Windows 10