Een volume- of stationspartitie verwijderen in Windows 10

Om gegevens op een georganiseerde manier op te slaan, bieden besturingssystemen u nu een functie om afzonderlijke partities te maken van uw HDD- of SSD-gebaseerde opslag. Microsoft heeft deze kleine maar krachtige functie altijd ondersteund.

Maar vaak kan het zijn dat u snel een bepaalde partitie vol raakt. Dit resulteert in het gebrek aan ruimte voor die partitie en maakt daarom het hele proces van het gebruik van uw computer langzamer, aangezien een groot deel van de bestanden in een kleinere partitie moet worden geïndexeerd. Dus hiervoor moet je ofwel andere partities verwijderen om hun opslag toe te wijzen aan je partitie die weinig opslagruimte heeft, of je moet gewoon de partitie opnieuw maken zodat alle nutteloze gegevens worden verwijderd en je opnieuw kunt beginnen met de overvolle partitie.

Dus vandaag zullen we bespreken hoe u een opslagpartitie van uw Windows 10-computer kunt verwijderen met Schijfbeheer, Opdrachtprompt of Windows PowerShell.

Verwijder een volume- of stationspartitie in Windows

1] Schijfbeheer gebruiken

een volume- of stationspartitie verwijderen

Deze is simpel. Open Schijfbeheer in het WinX-menu, selecteer de schijf die u wilt verwijderen, klik er met de rechtermuisknop op en klik vervolgens op Volume verwijderen .

2] Met behulp van de opdrachtprompt

Begin door op WINKEY + X-knopcombinatie te drukken of klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en klik op Command Prompt (Admin) of zoek gewoon naar cmd in het Cortana-zoekvak, klik met de rechtermuisknop op het Command Prompt-pictogram en klik op Als administrator uitvoeren.

Typ nu de volgende opdracht,

diskpart 

Hiermee wordt het hulpprogramma Diskpart gestart. Het is een op de opdrachtregel gebaseerd hulpprogramma, net als de opdrachtprompt, maar krijgt een UAC-prompt zodra u deze aanroept. U moet op Ja klikken voor de UAC-prompt.

Typ vervolgens in,

lijstvolume 

Dit toont alle partities die op uw computer zijn gemaakt. Dit omvat beide typen partities die zichtbaar zijn voor een normale gebruiker in de bestandsverkenner en ook degene die standaard zijn gemaakt door Windows 10 en die helpen bij het opslaan van de opstartbestanden en andere belangrijke systeembestanden.Verwijder een volume- of stationspartitie in Windows

Nu krijgt u een lijst met de partities die op uw computer zijn gemaakt.

Selecteer de partitie die u wilt verwijderen aan de hand van het unieke identificatienummer als volume X, waarbij X het unieke identificatienummer aangeeft.

Typ nu de volgende opdracht om het gewenste volume te selecteren,

selecteer volumenummer

Om het volume dat u zojuist hebt geselecteerd te verwijderen, typt u de volgende opdracht:

volume verwijderen

Hiermee wordt het volume dat u zojuist hebt geselecteerd, verwijderd en geconverteerd naar niet-toegewezen ruimte.

3] Windows PowerShell gebruiken

Allereerst, begin door op WINKEY + X-knopcombinatie te drukken of klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en klik op Windows PowerShell (Admin) of zoek gewoon naar Windows PowerShell in het Cortana-zoekvak, klik met de rechtermuisknop op het opdrachtpromptpictogram en klik op op Uitvoeren als beheerder.

Typ nu de volgende opdracht om een ​​lijst met alle partities op uw computer te krijgen,

Get-Volume

Selecteer nu de stationsletter die u wilt verwijderen.

En voer vervolgens de volgende opdracht in om die specifieke partitie te verwijderen,

Verwijderen-partitie -DriveLetter

Vervangen door de letter van de partitie die u wilt verwijderen.

Het zal u dan om bevestiging vragen. Druk op Y om Ja te zeggen of druk op A om Ja tegen iedereen te zeggen.

Het verwijdert de partitie die u zojuist hebt geselecteerd en verplaatst deze naar een niet-toegewezen ruimte.

Dit is hoe u een volume- of stationspartitie verwijdert in Windows 10. We raden de gebruiker alleen aan om de laatste twee methoden te volgen voor het geval dat de gebruikelijke methode met Schijfbeheer niet aan de eisen van de gebruiker kan voldoen.

Lees het volgende : Hoe u een nieuwe partitie maakt, de grootte wijzigt en de partitie uitbreidt met behulp van het hulpprogramma Schijfbeheer.