Wat is het Windows.edb-bestand in Windows 10

De Windows. edb is een databasebestand van de Windows Search-service, dat inhoudsindexering, eigenschapcaching en zoekresultaten voor bestanden, e-mail en andere inhoud biedt.

Ramen. edb-bestand

Windows 10/8 indexeert standaard uw documenten voor snellere zoekopdrachten. Hierdoor worden alle gegevens met betrekking tot de indexen in deze Windows opgeslagen. edb-bestand. In Windows Vista en Windows 7/8 en Windows 10 is dit in sommige gevallen Windows. edb-bestand heeft de neiging enorm of groot te worden. Hoewel een grootte van een paar GB als normaal kan worden beschouwd, zijn er berichten dat de omvang groeit tot zelfs 100 GB!

Ramen. edb bestandslocatie

windows-edb-bestand

De ramen. edb-bestand is een verborgen bestand dat zich in de volgende map bevindt:

C: \ ProgramData \ Microsoft \ Search \ Data \ Applications \ Windows \ Windows.edb

Om het te zien, moet u verborgen bestanden ongedaan maken via de mapopties.

Verwijder Windows. edb-bestand

Als uw Windows. edb-bestand is enorm geworden en u bent op zoek naar een manier om Windows te verwijderen. edb, kunt u dit als volgt doen. Kijk of u het SearchIndexer.exe-proces kunt beëindigen via Taakbeheer. Als je kunt en het blijft beëindigd, prima, maar ik heb gemerkt dat het na een paar minuten opnieuw opstart vanwege de standaardinstellingen van Windows. Doe in dat geval het volgende:

Open Services. msc en ga naar de Windows Search-service.

zoekservices-1

Dubbelklik erop om het dialoogvenster te openen. Stop de service.

zoek-stop-2

Bezoek nu de Windows. edb-bestandsmap en verwijder deze.

Om de Index te verwijderen en opnieuw op te bouwen, opent u het Configuratiescherm en opent u Indexeringsopties. Klik op Geavanceerd en selecteer de optie Index opnieuw opbouwen.

indexeringsoptie-3

Het is veilig om de Windows. edb. Maar nadat u het hebt verwijderd, duurt het even voordat Windows de bestanden opnieuw heeft geïndexeerd en de index opnieuw heeft opgebouwd, dus uw zoekopdrachten kunnen wat traag verlopen totdat deze taak is voltooid.

Als u Windows Search niet gebruikt, kunt u dit via het Configuratiescherm uitschakelen. Om dit te doen, opent u Configuratiescherm> Alle configuratiescherm-items> Programma's en onderdelen> Windows-onderdelen in- of uitschakelen en schakelt u de optie Windows Zoeken uit.

Lezen : Wat is zoekindexering en hoe beïnvloedt dit zoeken in Windows 10?

Wijzig Windows. edb bestandslocatie

Het verwijderen van de Windows. edb-bestand kan een tijdelijke maatregel zijn, omdat er altijd een mogelijkheid is dat het bestand weer groot kan worden. Als u onvoldoende schijfruimte op uw systeemstation heeft, maar Windows Search niet wilt uitschakelen en niet wilt dat een groot Windows.edb-bestand uw harde schijfruimte opslokt, kunt u overwegen om het bestand naar een andere locatie te verplaatsen .

Om de locatie van het Windows.edb Index-bestand te wijzigen, opent u Configuratiescherm> Indexeringsopties> Geavanceerd> Indexlocatie> Nieuw selecteren.

index-locatie-4

Blader naar de gewenste map en stel deze in als de nieuwe locatie voor de map van het bestand.

Herstel Windows Indexing-service die de Windows opzwelt. edb-bestandsprobleem

Microsoft heeft een update uitgebracht die dit probleem oplost in Windows 10/8 of Windows Server van de Windows Indexing Service die de Windows opgeblazen maakt. edb-bestand. Als dit probleem zich voordoet op uw computer en Windows. edb-bestand groeit tot een zeer grote omvang en neemt veel schijfruimte in beslag. U kunt de update installeren voor het geval deze nog niet op uw computer is geïnstalleerd.

Ik hoop dat dat helpt!

Wilt u meer weten over andere bestanden of bestandstypen of bestandsindelingen in Windows? Check deze links:

NFO- en DIZ-bestanden | Thumbs.db-bestanden | DLL- en OCX-bestanden | Index.dat-bestand | Swapfile.sys, Hiberfil.sys & Pagefile.sys | GLB-bestanden | Desktop.ini-bestand.