Standaardprogramma's wijzigen of instellen in Windows 10

Het Windows-besturingssysteem wijst standaard een programma toe voor het openen van bepaalde bestandstypen, maar u kunt ze gemakkelijk wijzigen en openen in het programma van uw keuze. Zo worden afbeeldingen in Windows nu geopend met een nieuwe Foto's-app - maar u kunt ze liever openen met andere programma's zoals Picture Manager die snel worden geladen - of Paint, dat zelfs directe bewerkingsfuncties biedt.

U kunt natuurlijk met de rechtermuisknop op een bestand klikken en het programma selecteren waarmee u het wilt openen. U kunt deze methode echter slechts voor één bestandstype gebruiken. Voor meer dan één bestandstype tegelijk, moet u de wijzigingen aanbrengen via het Configuratiescherm . Laten we eens kijken hoe u dit kunt doen in Windows 10/8/7.

Wijzig de standaardprogramma's van Windows

Druk op Win + X om het menu Power Tasks te openen en kies 'Configuratiescherm' in de lijst met weergegeven opties. Kies in het Configuratiescherm 'Programma's'.

Klik vervolgens op de link 'Standaardprogramma's'.

In het scherm Standaardprogramma's wordt u gevraagd het programma te kiezen dat u standaard door Windows wilt laten gebruiken. Klik op de link 'Uw standaardprogramma's instellen'.

Kies een programma om alle bestandstypen en programma's standaard te openen en klik op 'Dit programma als standaard instellen' optie en klik op 'OK'.

Stel Windows standaardprogramma's in

Evenzo kunt u elk programma wijzigen of instellen om de standaard te worden voor bepaalde bestandstypen die het kan openen.

Een andere alternatieve en zeer korte manier om het standaardprogramma te kiezen, is door met de rechtermuisknop te klikken op een bestand dat u wilt openen en de optie 'Openen met' te kiezen om de optie Standaardprogramma kiezen uit het menu weer te geven.

Deze alternatieve methode opent een venster waarin u een programma kunt selecteren en dit als uw standaardprogramma kunt instellen voor het openen van bepaalde bestandstypen.

Om in Windows 10 standaard-apps in te stellen, moet je naar Instellingen> Apps> Standaard-apps gaan. U kunt zelfs standaard-apps kiezen op bestandstype of protocol en de standaardinstellingen per app instellen.

stel standaard apps windows 10 in

Hoop dat het helpt!

Dit bericht zal je helpen als je ontvangt. Dit bestand heeft geen programma dat eraan is gekoppeld om dit actiebericht uit te voeren.

U kunt ook de standaardbrowser of programma's instellen of wijzigen via Windows 10 Instellingen. Deze freeware, Default Programs Editor voor Windows, kan u ook interesseren.

stel standaard apps windows 10 in