Microsoft Office versus OpenOffice versus LibreOffice

Microsoft Office blijft een krachtig platform onder de kantoorpakken, maar met de opkomst van gratis alternatieve kantoorsuites zoals LibreOffice en Apache's OpenOffice naar Microsoft Office, rijst de vraag of je moet overschakelen van Microsoft Office naar de open source Office-suites. Zowel de Microsoft Office- als de Open source Office-pakken hebben hun voor- en nadelen, en een van de grootste beslissingen waarmee u te maken krijgt, is om er een te kiezen.

Bent u van plan om te upgraden van uw oude Office-suite of wilt u overstappen naar nieuwe Office-suites? Welnu, de keuze tussen een commercieel gelicentieerde Microsoft Office-suite en een open-sourceplatform zoals LibreOffice of een OpenOffice hangt puur af van hoe het aan uw behoeften voldoet.

Microsoft Office versus Open Office versus LibreOffice

Commercial Productivity Suite versus Open Source Productivity Suite

Commerciële software is ontwikkeld door een bedrijf met winstoogmerk dat financiering nodig heeft om het bedrijf draaiende te houden. De commerciële software zoals de Microsoft Office-suite vereist in dit geval dat u een licentie aanschaft in plaats van open source-software die is ontwikkeld door een toegewijde groep ontwikkelaars, met als belangrijkste motto het helpen van de gemeenschap en die gratis of bijna beschikbaar is minder prijzen om het bedrijf draaiende te houden.

Een goed ding over Open Source Office-suites is dat het productiviteitsplatform en de updates ervan absoluut niets kosten. Omdat er geen licenties op zijn getagd, kunt u meerdere pakken op uw verschillende apparaten hebben geïnstalleerd. Voor de Microsoft Office-suite daarentegen moet u een softwarelicentie aanschaffen waarvan de kosten afhankelijk zijn van de editie. In tegenstelling tot LibreOffice of OpenOffice, biedt Microsoft Office-suite niet de flexibiliteit om meerdere exemplaren van Office-pakketten gratis op verschillende apparaten te installeren, omdat u een gelicentieerd exemplaar moet kopen en het alleen op een specifiek aantal apparaten moet installeren, afhankelijk van het aantal exemplaren van licenties je hebt gekocht.

Een kenmerk dat de Microsoft Office- suite opvalt, is dat het een uitstekende platformonafhankelijke samenwerking heeft , waardoor u documenten in de cloud kunt opslaan die u overal kunt openen en bewerken. Integendeel, de Open Source Office-suite heeft bepaalde cloudbeperkingen en staat u mogelijk alleen toe om bestanden te bekijken.

OpenOffice versus LibreOffice

Een korte beschrijving van Open Source-tool, waarbij zowel LibreOffice als Apache OpenOffice zijn afgeleid van dezelfde broncode, het kan zijn dat u geen verschillen in de attributen tussen deze twee tools zult vinden. Zowel LibreOffice als Open Office hebben bijna vergelijkbare functies. Het biedt tools zoals de tekstverwerker, spreadsheets en diapresentaties die gelijkwaardig zijn aan beide platforms. LibreOffice is echter populair dan OpenOffice vanwege zijn extra functies en is sneller in vergelijking met Open Office-suites.

Dat gezegd hebbende, het kiezen van de beste Office-suites uit de drie platforms is een ontmoedigende taak, en het kan zijn dat u veel factoren moet overwegen voordat u er een kiest voor uw organisatie. In dit artikel zullen we de drie Office-suites nader bekijken en u helpen beslissen welke van de productiviteitsplatforms het beste bij uw organisatie past.

Microsoft Office versus OpenOffice versus LibreOffice

Kenmerken

Microsoft Office-suite heeft een op tabbladen gebaseerde interface met de lintwerkbalk, in tegenstelling tot Open Source Office-suites die de traditionele stijlinterface hebben. Als het gaat om spelling- en grammaticacontrole, heeft Microsoft Office-suite een ingebouwde tool voor spellingcontrole, terwijl voor open source kantoorsuites zoals OpenOffice en LibreOffice een extra extensie voor spelling- en grammaticacontrole moet worden geïnstalleerd. Zowel Libre Office als Open Office hebben vergelijkbare productiviteitstools met dezelfde toolnamen.

De Office-suites bevatten tools zoals Calc die wordt gebruikt als spreadsheetsoftware, Impress dat wordt gebruikt als presentatiesoftware en Writer dat wordt gebruikt als tekstverwerkingssoftware. Bovendien heeft het tools zoals Draw, Math en Base. Microsoft Office-suite heeft daarentegen vergelijkbare tools zoals Microsoft Word, PowerPoint, Microsoft Visio, Microsoft Access-equivalent en software voor wiskundige formules.

LibreOffice 6.2, uitgebracht begin februari, bevat een nieuwe "NotebookBar" gebruikersinterface als alternatief voor de traditionele.

Systeemvereisten en compatibiliteit

Alle drie de Office-suites werken op de meeste systemen. Microsoft Office werkt op alle apparaten zoals Windows, Mac, Linux, Android, iOS, etc. Aan de andere kant werken LibreOffice en OpenOffice goed met Linux, Windows en Mac. De Open source kantoorsuites zijn het meest geschikt als u oudere systemen gebruikt, aangezien het niet veel ruimte op de harde schijf vereist, in tegenstelling tot Microsoft Office, dat minimaal 3 GB vrije ruimte op de harde schijf vereist.

Kosten

In tegenstelling tot Microsoft Office Suite zijn LibreOffice en OpenOffice gratis en bevatten ze een compleet pakket van de tekstverwerker, database, spreadsheets en presentatieprogramma's.

Veiligheid

Alle drie de kantoorsuites zijn tot op zekere hoogte bijna beveiligd als u de standaard beveiligingsrichtlijnen volgt. De Libre Office- en Open Office-suites die een open source-platform zijn, worden met de patches en updates door vrijwilligers zonder toestemming vrijgegeven in geval van beveiligingsproblemen. Aan de andere kant houdt Microsoft Office hun code geheim om te beschermen tegen hackers. Upgrades naar de nieuwe versie in Microsoft Office zijn niet altijd gratis, hoewel sommige van de kleinere updates niets kosten.

Conclusie

Alle drie de Office-suites bieden een solide platform dat de productiviteitstools van Office ondersteunt. Een van de belangrijkste factoren die helpen bij het kiezen van software, zijn de licentiekosten voor de software. Als kosten geen beperking zijn, wint Microsoft Office of Office 365 zonder meer. Open Source Office-suites zoals LibreOffice en OpenOffice zijn echter indrukwekkend dan Microsoft Office-suites als u op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding - aangezien ze gratis zijn.

Het is echter de tijd voor een volledige omschakeling niet waard als het budget voor licentieverlening geen reden tot zorg is en als u tevreden bent met de bestaande suite-functies. Aan de andere kant blijft Microsoft Office altijd een solide platform spelen en biedt het robuuste functies dan de open source Office-suites. Microsoft Office is zeker een ideale keuze als uw organisatie een platform gebruikt dat goed aansluit bij de op Microsoft gebaseerde technologieën.

Uw mening?

TIP : SoftMaker FreeOffice, ThinkFree Office en Kingsoft WPS Office zijn andere gratis alternatieve Office-software die u kunt bekijken.

Microsoft Office versus Open Office versus LibreOffice