Hoe Basic Disk naar Dynamic Disk te converteren in Windows 10

Dit bericht vergelijkt Basic Disk en Dynamic Disk en laat zien hoe je een standaardschijf naar een dynamische schijf en een dynamische schijf naar een standaardschijf converteert , met behulp van Schijfbeheer en CMD / diskpart, zonder de gegevens in Windows 10/8/7 te verliezen.

Basisschijf en dynamische schijf

Er zijn twee soorten harde schijven van computers: standaardschijven en dynamische schijven. Basisschijven zijn de meest gebruikte opslagmedia met Windows. Ze bevatten partities zoals primaire partities en logische stations die doorgaans zijn geformatteerd met een bestandssysteem. Dynamische schijven bieden de mogelijkheid om fouttolerante volumes te creëren die zelfs meerdere schijven kunnen omvatten - wat Basic-schijven niet kunnen.

De meeste personal computers voor thuisgebruik zijn geconfigureerd met standaardschijven. IT-professionals geven echter meestal de voorkeur aan dynamische schijven, omdat deze meer functionaliteit en verbeterde betrouwbaarheid en prestaties bieden. Terwijl Home-edities van Windows Basic Disks ondersteunen, ondersteunen Enterprise / Pro / Ultimate-versies van het Windows-besturingssysteem ook Dynamic Disks.

Microsoft heeft de bewerkingen vermeld die op elk van deze typen kunnen worden uitgevoerd.

Bewerkingen die kunnen worden uitgevoerd op zowel Basic- als Dynamic-schijven:

  1. Controleer Schijfeigenschappen, Partitie-eigenschappen en Volume-eigenschappen
  2. Bepaal schijflettertoewijzingen voor schijfvolumes of partities
  3. Ondersteunt zowel MBR- als GPT-partitiestijlen.
  4. Converteer een standaardschijf naar een dynamische schijf of een dynamische schijf naar een standaardschijf.

Bewerkingen die alleen op dynamische schijven kunnen worden uitgevoerd:

  1. Maak en verwijder eenvoudige, overspannen, gestreepte, RAID-5 en gespiegelde volumes.
  2. Breid een eenvoudig of overspannen volume uit.
  3. Verwijder een spiegel van een gespiegeld volume
  4. Verdeel het gespiegelde volume in twee delen.
  5. Herstel gespiegelde of RAID-5-volumes.
  6. Activeer een ontbrekende of offline schijf opnieuw.

Converteer een standaardschijf naar een dynamische schijf

Voordat u met dit proces begint, moet u weten dat er mogelijk gegevens verloren gaan als gevolg van deze bewerking, dus het is absoluut noodzakelijk dat u eerst een back-up van uw gegevens op een externe harde schijf maakt. Ga dus alleen verder als u weet wat u doet en wees voorzichtig .

Als u een standaardschijf gebruikt als opslaggebied voor schaduwkopieën en u van plan bent de schijf om te zetten in een dynamische schijf, is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen om gegevensverlies te voorkomen. Als de schijf een niet-opstartvolume is en een ander volume is dan waar de originele bestanden zich bevinden, moet u eerst het volume met de originele bestanden ontkoppelen en offline halen voordat u de schijf met schaduwkopieën converteert naar een dynamische schijf. U moet het volume met de originele bestanden binnen 20 minuten weer online brengen, anders verliest u de gegevens die zijn opgeslagen in de bestaande schaduwkopieën. Als de schaduwkopieën zich op een opstartvolume bevinden, kunt u de schijf naar een dynamische schijf converteren zonder schaduwkopieën te verliezen, stelt Microsoft.

1] UI gebruiken

Zet Basic Disk om naar Dynamic Disk

Open in Windows 8.1 het WinX-menu en selecteer Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en selecteer Converteren naar dynamische schijf. U wordt gevraagd om de schijf nogmaals te bevestigen en later op Converteren te klikken. Het proces wordt gestart en de schijf wordt geconverteerd naar een dynamische schijf.

2] Met de opdrachtregel

Basis- en dynamische schijven

Open een verhoogde opdrachtprompt, typ diskpart en druk op Enter.

Typ vervolgens list disk. Noteer het schijfnummer van de schijf die u naar Dynamic wilt converteren.

Typ nu select diskn en druk op Enter.

Volgende type convert dynamicen druk op Enter.

Lezen : Gespiegeld volume maken voor directe back-up van de harde schijf in Windows 10.

Converteer dynamische schijf naar standaardschijf

1] Schijfbeheer gebruiken

Om een ​​dynamische schijf te veranderen in een standaardschijf, klikt u met Schijfbeheer met de rechtermuisknop op elk volume dat u naar een standaardschijf wilt converteren, en selecteert u Volume verwijderen voor elk volume op de schijf. Wanneer alle volumes op de schijf zijn verwijderd, klikt u met de rechtermuisknop op de schijf en selecteert u Converteren naar standaardschijf. De operatie zal beginnen.

2] CMD gebruiken

Open een verhoogde opdrachtprompt en typ diskpart en druk op Enter.

Typ vervolgens list disk en noteer het schijfnummer van de schijf die u naar standaard wilt converteren. Typ nu elk van deze en druk op Enter, een voor een:

Type select disk .

Type detail disk .

Typ voor elk volume op de schijf en typ select volume= vervolgens delete volume.

Type select disk .

Geef het schijfnummer op van de schijf die u naar een standaardschijf wilt converteren.

Typ ten slotte convert basic en druk op Enter. De operatie zal beginnen.

Denk eraan om altijd eerst een back-up te maken voordat u een van deze bewerkingen uitvoert. En converteer ook nooit een standaardschijf die uw besturingssysteem bevat naar een dynamische schijf, omdat uw systeem hierdoor niet meer kan worden opgestart.

Zet Basic Disk om naar Dynamic Disk